Styrthjelme

Nok det allervigtigste udstyr når du kører motorcykel er hjelmen eller rettere styrthjelmen.

Når du skal vælge styrthjelm til MC kørsel, er det ekstremt vigtigt at du ikke bare går ud og køber en billig “kina” model som der ikke er godkendt eller som fra starten af ikke lever op til hverken forventninger eller sikkerhedskravene hertil. Ofte er disse hjelme produceret efter helt andre normer og af helt helt andre materialer end de mere etablerede hjelmmærker og også lidt dyrere hjelme. Du kan også risikere at hjelmen er til scooter og ikke MC, hvilket betyder en hel del mht. sikkerheden, men også for komforten. Oftest er scooterhjelme slet ikke produceret til højere fart og kan derfor ikke holde vind mv. ude af hjelmen under kørsel, hvilket er ubehageligt og farligt.

Ligeledes kan det IKKE anbefales at gå ud og købe en brugt hjelm, da denne ikke nødvendigvis beskytter som den skal. En hjelm må ikke have været udsat for stød, hvad enten det er ved fald, altså hvis den har været med i styrt eller lign., eller ved simpelt tab på gulvet/jorden. Hvis dette er tilfældet, er hjelmens konstruktion allerede svækket så du ikke kan være sikker på at den holder hvis uheldet skulle være ude og du virkeligt har brug for din styrthjelm. Så HVIS du køber en brugt hjelm, skal du være 100% sikker på at den ikke har været udsat for fald, stød eller styrt. Bedst at du køber en sådanne hjelm af en som du stoler helt og aldeles på!

Når det så er sagt, så er der på det gode “hjelmmarked” også et hav af forskellige producenter, HJC, Arai, Shoei, Schubert mf. Alle producerer styrthjelme i forskellige varianter og med vidt forskellige udstyrniveauer og priser.

Alt lige fra “Æggeskaller” til Integralhjelme, Systemhjelme, Multihjelme og Børnehjelme.

Vælg ud fra behov, kørselsmønster og selvfølgeligt pengepung. Ofte er det små ting som afgør hvilken hjelm man vælger. Farve, design og udstyr, samt pris er faktorer som alle spiller ind og som selvfølgeligt er vigtige. Kører du ofte når det er vådt og koldt er Æggeskal nok ikke lige sagen. Kører du ofte lange ture hvor du har passager med eller i flok hvor i har kommunikation med, kan det være en fordel med “klap-op hjelm”. Til dagligt og varieret kørsel er en helt almindelig fullface hjelm nok det optimale, og der hvor du får mest for pengene.

Af udstyr kan bla. nævnes, Anti-dug visir, Pinlock anti-dug visir, solbrille, luftpuder, tonet visir, div. forskellige ventilationssystemer, interiør, hageremslåse og ikke mindst skalstørrelser på store og små hjelme. Alt sammen noget som du skal tage stilling til og som er helt afgørende for, om du bliver glad for din styrthjelm. Ovenstående oplistning af udstyr og variabler er normalt kun noget som følger de lidt dyrere motorcykel hjelme, og som er med til at gøre din køreoplevelse bedre!!